Copyright 2022 - Custom text here

 

Vodotoranj je najpoznatije obilježje Brežica. Zahvaljujući njegovoj visini, moguće ga je vidjeti iz velike daljine. Poziva vas u grad koji je već stoljećima poznat kao "važan trgovački grad". Hoćete li se odazvati pozivu?
Svakako bi trebali, jer vodotoranj sa sobom nosi mnoge priče i veliku povijesnu važnost.
Vodotoranj je sagrađen 1914. godine, kako bi se grad opskrbilo vodom. Visok je 46 metara i uglavnom okrugao. Na vrhu je osmerokutni spremnik smješten na šesnaest potpornja. Ukrašen je s tri mala balkona. Nalazi se na uglu središnje Bizeljske ulice i Ulice Stare Pravde; na gradskim zidinama.
Njegovi temelji nalaze se na ruševinama gradskih obrambenih zidina. Danas, taj spomenik tehničkog napretka s početka 20. stoljeća i zanimljivo rješenje vodoopskrbnih nedaća, ima status glavnog simbola Brežica.
Spomenuti vodotoranj svojevrstan je misterij, ako uzmemo u obzir da projektna dokumentacija u arhivima nije sačuvana, pa nema detaljnih podataka o izgradnji, kao sto niti točan datum otvaranja ni danas nije poznat.
Osim vodotornja u Kranju, izgrađenog 1911. godine, vodotoranj Brežice jedini je primjer vodenog tornja iz tog vremena u Sloveniji i dokaz je zanimljivog rješenja za vodoopskrbu nizinskih područja. Bio je glavni vodotoranj za cijelo okolno područje sve do 1972. godine, a ostao je u funkciji kao rezervno rješenje sve do 1983., kada je pod brdom Šentvid izgrađen novi vodotoranj.
Danas se u njemu nalazi kavana Aquarius, otvorena 2001. godine. Kada je vlasniku dodijeljen 50. godišnji najam. Kavana ima tri etaže, koje nisu uvijek otvorene. U sklopu kavane možete vidjeti izvorne stare instrumente kao primjerice gramofon, radio, violinu, trubu i druge.
2014. godine. Povodom 100 godišnjeg jubileja vodotornja, održana je prigodna svečanost. Planinari Posavine objesili su veliko umjetničko djelo uz vodeni toranj Brežice.
Radi se o djelu slikara Rajka Čuba. On je također dizajnirao i natpis koji je upozoravao mnoštvo nas sam jubilej, a nalazio se preko puta samog vodotornja. Također su pripremljene i dječje radionice za najmlađe posjetitelje jubileja, uz prisustvo maskote vodotornja.
Razglednica vodotornja iz 1914. godine, kada je njegova gradnja dovršena, bila je još jedna od atrakcija jubileja; zahvaljujući činjenici da dotada nije bila predstavljena široj publici. U čast jubileja, ponuđena je od strane sakupljača Franje Gregla, iz njegovih osobnih arhiva.
Na proslavi 100. obljetnice vodotornja, svoj su doprinos dali i maketar Albert Lorber, koji je napravio model vodotornja, te Franc Černelič, slastičar koji je pripremio kekse u obliku vodotornja.
Zateknete li se u blizini Brezica, odvojite vremena te svakako posjetite ovaj neponovljivi povijesni simbol; nećete požaliti.